Behandeling volwassenen en jongeren met genderdysforie

Transgenderhulpverlening vanuit Assen

Genderdysforie
Er is sprake van genderdysforie als iemand zich aan de ene kant ongemakkelijk voelt bij de geldende normen voor zijn of haar geslacht en zich aan de andere kant blijft identificeren met het andere geslacht. Genderdysforie is bij het brede publiek bekend als transgenderisme, hieronder vallen uitingen van travestie tot en met transseksualiteit.

De hulpverlening voor transgenders in het noorden en oosten van Nederland is nog steeds dun gezaaid. Daarom heeft drs. Alwin Man (psycholoog in opleiding tot psychotherapeut), voorheen werkzaam bij Psycho Informa Groep te Woerden, per 1 januari 2014 besloten om zijn hulpaanbod te verplaatsen naar psychologenpraktijk De Vaart in Assen. De huidige psychologische transgenderhulpverlening in Assen bestaat uit een hiervoor speciaal opgeleid genderteam. Wij werken samen met het genderteam van de Psycho Informa Groep, het genderteam van het UMCG, het genderteam van het UZ Gent en diverse leden van het genderteam van het VUmc, en tevens met (para-)medisch specialisten in binnen- en buitenland.

Voor wie:

  • Voor iedereen die op een of andere manier het gevoel heeft zich niet thuis te voelen met het geslacht van het lichaam waarmee men is geboren en die meent hulp nodig te hebben, is begeleiding en behandeling mogelijk.
  • Voor iedereen die psychologische hulp zoekt of met vragen zit omdat men in zijn/haar familiekring te maken heeft met iemand die transgender is.

We bieden:

  • Persoonlijke begeleiding tijdens het onderzoeken van de gevoelens van genderdysforie, verkennen van de genderidentiteit en hulp om deze te integreren in het dagelijks leven.
  • Psychische ondersteuning en begeleiding gedurende het gehele transitieproces.
  • Testen zullen bijdragen aan het zo goed mogelijk afstemmen van de hulp op de persoon en indien nodig op onverwerkte problematiek zoals jeugdproblemen, onverwerkt verdriet, enz.
  • Zowel op de werkplek als in familiekring kan de behoefte ontstaan voor psychische ondersteuning bij de verwerking van de transitie.
  • Soms blijkt dat als het transitieproces (medisch gezien) is afgerond het toch niet mee valt om je draai te vinden. Nazorg door persoonlijke begeleiding kan dan belangrijk zijn. Ook hiervoor kunt u bij ons terecht.
  • Hulp bij de verwerking van het transgenderisme en eventuele transitieproces van een familielid of partner.
  • Hulp voor u en uw partner om met de nieuwe situatie samen uw weg te vinden.

Vergoeding:
Psychologische hulp bij genderdysforie valt onder de verzekerde zorg vanuit de basisverzekering.

Deskundigenverklaring
Sinds 1 juli 2014 is het mogelijk om uw geslachtaanduiding en voornamen te laten wijzigen in de Basis Registratie Personen. Juridisch bent u dan de man of vrouw die u zich voelt. Om hiervoor in aanmerking te komen, dient u over een deskundigenverklaring te beschikken. Bij onze praktijk werken deskundigen die deze verklaring mogen afgeven. Voor details zie Procedure geslachtswijziging

Meer informatie over genderdysforie vindt u op onderstaande websites:

Genderteam UMCG te Groningen

Genderteam VUmc te Amsterdam

Genderteam UZ te Gent (België)

Genderhome te Groningen

Stichting TransgenderGroep Groningen

COC Groningen en Drenthe

Stichting LGBT Groningen

Transvisie

Transgender Netwerk Nederland

Transman

Transgender en Geloof

Vereniging Genderdiversiteit

Specifiek voor jongeren:

Genderteam VUmc te Amsterdam (onder 18 jaar)

GJOP 

Iedereen is anders

Op Facebook zijn ook transgender gerelateerde groepen actief, waaronder:

Stichting Transman

Transvrouw(en) support

Transgender Netwerk Nederland

Stichting TransgenderGroep Groningen

Transgender Support

Transgender en Religie

Verder zijn er nog enkele Yahoo groepen, waarvoor men zich eerst dient aan te melden, voordat berichten gelezen of geplaatst kunnen worden:

VM-NL

FTM Phalloplasty Info (Engels)

FTM Surgery Information (Engels)

FTM Metoidioplasty (Engels)

Een forum van transgenders:

T-Nederland

Een website voor hulpmiddelen:

Danaë

Ten slotte nog een pagina, waar (wederom na registratie) foto´s bekeken en geplaatst kunnen worden van operatieresultaten:

Transbucket

 

Bron: drs. Alwin Man